Author Archives: cikgu.shahirah89

Apakah Essential Oil?

Sekarang ni da jadi trending orang suka gunakan Essential Oils. Terutama mereka yang pentingkan kehidupan bebas bahan kimia. Penggunaan essential oils kini menjadi perhatian terutamanya yang berkeluarga. Begitu juga kesedaran tentang jenama essential oil ini juga semakin tinggi.

SAYA MEMILIH MINYAK PATI YOUNG LIVING. ANDA BAGAIMANA?

Tapi apakah sebenarnya Essential Oil ni? Essential Oil adalah Pati Tumbuhan.

Essential dari perkataan essence adalah pati iaitu suatu zat yang pekat tapi mempunyai manfaat yang banyak dan penting untuk kehidupan seharian.

Oil pula adalah merujuk pada sifat yang kelihatan berminyak tapi sangat meruap. Ia diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan seperti batang pokok, daun, bunga dan lain-lain.

Dan mudahnya Essential Oil ni, kita tak perlu makan, telan mahupun meminumnya untuk mendapat manfaat optimum. Dan saya pula jenis yang suka bauan dan urutan luaran sahaja. Jadi saya fikir ia sangat praktikal untuk digunakan. Hanya perlu sapu dan bau da memberi perbezaan.

Selalu jugak orang tanya, essential oils ni sama ke dengan minyak aromaterapi? Aromaterapi selalu digunakan di spa-spa kan? Yang guna lilin lepas tu bila dibakar, keluar bauan wangi-wangi. Sebenarnya ia benda yang sama cuma aromaterapi ni lebih kepada terapi bauan sahaja. Untuk bau harum, rasa tenang, rasa aman bila kita dikelilingi dengannya.

Tapi pernah tak rasa, bila bau je wangian aromaterapi, tetiba rasa pening, sakit kelapa, mual? Tak selesa kan? Itu tandanya wangian tersebut mengandungi bahan sintetik dalamnya. Majoriti wangian di pasaran adalah wangian sintetik. Ini sedia maklum sanagat berbahaya untuk tubuh kita dalam jangka masa panjang.

Berbezanya Essential Oil Young Living ni, ia adalah dari jenis minyak terapeutik grad tinggi. Bermaksud ia boleh menyerap ke dalam kulit tubuh dan dan bermanfaat untuk kesihatan fizikal, kesihatan emosi, kebersihan dan sekaligus kecantikan diri seseorang. Malah ia selamat dan bebas dari bahan kimia.

SUMBER MINYAK PATI

Seperti dimaklumkan awal tadi, minyak pati diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan seperti batang pokok, daun, bunga dan lain-lain. Proses pengestrakan ini sangat rumit dan sangat berhati-hati, extra careful omputih kata. Sebab nak dapatkan yang betul-betul pati itu tidak mudah.

Dan setiap minyak pati ini adalah spesifik mengikut bahagian tumbuhan yang diesktrak.

Sebagai contoh:

  • Myrrh and Frankincense dari getah pokok
  • Lemon, Lime, Orange, Grapefruit and Bergamot dari hirisan kulit buah
  • Cinnamon dari kulit pokok
  • Eucalyptus dari daun pokok
  • Rose dari kelopak bunga rose

Dan setiap minyak pati ini juga berbeza dari kawasan di mana ia ditanam. Faktor tanah dan persekitaran memainkan peranan penting untuk mendapatkan minyak pati yang betul-betul asli.

Contohnya Lavender

Kita boleh tanam pokok lavender yang sama di Perancis di kebun kita tapi bezanya, kedua tumbuhan ini walaupun sama tapi ia berbeza dari segi sifatnya. Sifatnya tak sama sebab tanah, cuaca, altitud dan banyak faktor yang berbeza di dua tempat berbeza akan menghasilkan minyak pati yang berbeza dengan keunikan sifat tersendiri

Sebab tu bukan mudah nak hasilkan minyak pati yang berkualiti tinggi. Bukan semata untuk penggunaan komersil sahaja, tapi juga meliputi manfaat keseluruhan hidup kita dari segi kesihatan fizikal dan emosi, kebersihan dan kecantikan di ambil kira.

Jadi amatlah penting untuk kita memilih sumber minyak pati dari ladang yang mempunyai reputasi yang baik yang bebas GMOs, racun perosak dan bahan kimia lain.

BAGAIMANA MINYAK PATI DIHASILKAN

Sekarang kita faham bahawa kunci penghasilan minyak pati kualiti terapeutik tinggi adalah dengan memelihara sebanyak mungkin sumber halus dari minyak pati itu sendiri. Wow rumitnya! Tapi takpe, asalkan dapat kualiti terbaik itu yang kita nak kan?

Sesetengah minyak pati yang berkualiti rendah dihasilkan dari tumbuhan yang dibaja dengan racun perosak dan diekstrak menggunakan pelarut kimia. Ini BUKAN minyak yang kita nak gunakan untuk kita dan keluarga, Ingat ya!

Sebaiknya pilihlah yang asli, minyak pati gred terapeutik yang dihasilkan dari tumbuhan dan herba berkualiti tinggi yang bebas dari GMOs, racun perosak dan bahan kimia yang lain.

Menghasilkan minyak pati memang memerlukan banyak kerja yang rumit dan ada sesetenga kes, memerlukan bahan tumbuhan yang bertan-tan banyaknya hanya untuk menghasilkan sedikit amaun minyak pati.

Contohnya Rose.

Untuk hasilkan 1 oz minyak pati rose memerlukan 60,000 bunga rose. Wow! Jadi tak hairanlah minyak pati kualiti tinggi ni mahal, ye tak? Pernah tak terfikir nak beli 60,000 rose? Kalau nak hasilkan sendiri, fuhh banyak kerja tu. Belum masuk nak tanamnya lagi. Bunga rose kan rumit cara penjagaannya. Bukan mudah. Betul tak?

Itulah serba sedikit mengenai Essential Oils atau Minyak Pati. InsyaAllah next entry akan ceritakan tentang cara penghasilnya. Setakat mana susahnya tu, rumitnya tu. Saya akan update next entry ya. Terima kasih sudi membaca ^_^

Perlukan consultation?

Kenapa Ku Pilih Young Living?

Realiti diri, ku tak pernah ambil tahu pun tentang essential oil, minyak pati, aromaterapi atau segala yang berkaitan dan sewaktu dengannya sebelum bertemu dengan Kak Shida (boleh baca http://cikgushahirah.com/index.php/2017/04/26/di-sini-bermulanya-kembara-young-livingku-part-1/)

Yang ku tahu, ada sekali trend masa tu orang dok sibuk beli lilin aromaterapi. Sekarang da sangat mudah didapati di kedai-kedai serbaneka, kedai RM2. Lilin ni katanya untuk tenangkan minda. Itu lah Aroma (Bauan) Terapi (Tenang Minda). Ini yang ku fahami.

Post kali ni nak kongsi kenapa akhirnya ku pilih Young Living.

Jika kali pertama pertemuan dengan Kak Shida masa buka booth, kali ni jumpa lagi Kak Shida kali kedua di HEART HRDF Programme. Memula ada sesi Pengenalan Program kemudian Sesi Interview dan end up kami berada dalam kelas batch yang sama untuk Program Tahap 1 -Quantum Excellence Empowerment Programme disampaikan oleh Pn Fathiah Samsudin. Program tahap 1 ni wajib untuk semua peserta HEART HRDF.

Program Tahap 1 HEART HRDF

Sesampainya Kak Shida di meja di mana kami duduk bersama dalam 1 kumpulan, dia keluarkan beg magik dia. Ini dia…

 

Beg Magik Essential Oils Young Living

Ku sangat terpikat dengan warna warni kaler botol-botol ni. Dan immediately Kak Shida pelawa ku cuba bau. Amiklah bau katanya, kalau mengantuk nanti, amik Peppermint. And dia tunjukkan cara pakai. Titis 1 drop di tapak tangan, gosok rata dan bau. Kemudian sapu di leher, belakang tengkuk. Disebabkan da sedia maklum dengan Peppermint kegemaranku, ku cuba eo yang lain.

Lavender, Lemon, Rose, Thieves, Copaiba macam-macam ada. Sebab tu panggil ni beg Magik hehe. Jadi sepanjang 2 hari kelas ini berlangsung, kami ditemani dengan beg Magik eo Kak Shida. Dan satu yang ku perasan, bila bau eo ni, ku takda bersin dan gatal hidung. Sebabnya, ada pernah cuba jenis eo lain, bila bau je, bersin dan hidungku gatal merenyah.

Itu tandanya yang ku hidu ada bahan kimia sebab hidungku sangat sensitif dengan bauan kimia. Disebabkan inilah, ku tak boleh sebarangan bau wangian. Nak test kimia atau tidak, just bau dan tengok hidung gatal dan bersin atau tak. Kalo tak, then wangian tu adalah selamat untukku. Itu caranya bagaimana ku tapis bauan yang masuk dalam badan.

Walaupun ku belum pernah jumpa lagi jenama essential oil yang lain selain Young Living, pengalaman ini membuatkan ku semakin ingin tahu tentang Young Living. Di mana ia datang, berapa lama ia bertapak, bagaimana cara pemprosesannya. Ku dapatkan maklumat ini semua dari Kak Shida terus. Berbual dengannya di masa rehat kami semasa kelas.

Kemudian, di sinilah kembaraku bermula bersama Young Living. Yes no doubt at all. Kembara ini bermula bukan disebabkan ikutan orang, tapi disebabkan keserasian produk dengan diri sendiri dan keluarga. Mencari sumber-sumber informasi berkaitan dan mempelajari sendiri keseluruhan tentang Young Living Essential Oils.

InsyaAllah akan berusaha untuk sebarkan manfaat kebaikannya untuk semua. Kembaraku bersama Young Living kini bermula.

Bersama rakan semeja. Kak Shida yang tudung pink, my moyang YL

Sesi Penerimaan Sijil Penyertaan bersama pn Fathiah Samsudin

Kene berucap depan orang. The best experience ever!

Perlukan Consultation?

Di Sini Bermulanya Kembara Young Livingku


Segalanya berlaku tanpa perancang. Ya, kadang-kadang kita tak rancang tapi Allah yang bantu rancangkan yang terbaik buat kita. Kadang-kadang juga kita merancang tapi tak semua perancangan berlaku mengikut sepatutnya yang kita da rancang. Akhirnya Allah juga penentu segala.

Asal cerita nak mengaku ni huhu..saya tak tahu pun apa itu essential oil. Minyak pati biasa dengar. Tang lilin wangi-wangi tu je la. Tapi essential oil? Ehm terasa macam word alien jadinya.

Ku kenal Young Living lebih dekat melalui Kak Shida a.k.a Mak Minyak . Nama penuh beliau Norashida Abdul Rahman. Pertemuan pertama kali kami adalah di booth Seminar Kehamilan di Hospital Gleanegles, Ampang pada 5 & 6 Mac 2016.

Masa tu ku buka booth dengan Kak Nur (Owner Butik  About Umi & Baby) dan Roslina (Owner Little Munas). Dan Kak Shida pun ada join open booth Young Living dia. Yang ku kagumkan, dia mai sorang dia ja. Dalam hati masa tu, wah sorang je datang. Buat semua sendiri. Masa tu lah Kak Nur kenalkan ku dengan Kak Shida. Sebab Kak Shida ni da memang famous dengan kepakarannya dalam Babywearing & Breastfeeding. And dia da biasa buat kelas di butik Kak Nur. Cuma kami belum bertemu jodoh lagi. Dengar nama gitu-gitu je. Jumpa face to face tak pernah.

Maka di seminar inilah pertemuan kali pertama kami. Dan memang biasa bila booth ni, kita takda nak jadi kera sumbang sombong. Kita berkenalan dengan booth lain. Masa ni lah dapat kenal kak Shida dan kak Shida jelaskan tentang Young Living in detail.

Terpikat akhirnya dengan YL sebab suka cara kak Shida explain. Very detail & soft spoken. Jatuh hati dengan orangnya baru YL hehe. Kak Shida bagi saya try beberapa botol 1ml yang kecik je nak bagi rasa.

Maka my first YLEO is 1ml Peppermint, Lemon and Lavender. And she guide me how to use it properly. EO pertama yang menjadi tarikan is Peppermint. Almaklum seharian booth. Penat, pening pun da mai. Terus je titik peppermint di tapak tangan, gosok and hidu. First time hidu, tamak bebeno. Tarik nafas dalam-dalam terus tangkap kepala huhu. Bau peppermint ni kuat macam bau gegula mentos tu. Berangin tapi bestnya, hilang mengantuk. Wow amazing!

Terus jatuh cinta. Cop masa ni, jatuh cinta dulu dengan orangnya ie kak Shida. Know a bit about essential oil. Tapi tak tau EO ni ada banyak jenis aiyaaa. Pasni nak cerita pengalaman bezakan jenama EO ni. Saya ada senjata KPI saya sendiri yang akhirnya kekal setia dengan Young Living. Jumpa lagi part seterusnya!

Perlukan Consultation?

Da boleh tukar nama fanpage?

Apa? Da boleh tukar nama?

Apa? Da boleh tukar nama?

Ramai orang ada masalah bila da lama uruskan fanpage, tetiba rasa nak tukar nama fanpage. Mungkin nama tak serasi. Up status camna pun orang tak nak like page apatah lagi engage di post kita. Kecewa kan? Atau mungkin da jumpa nama yang sesuai. Jadi rasa nak tukar.

Kalau sebelum ini, syarat nak tukar nama fanpage hanya dibolehkan untuk fanpage yang mempunyai likers bawah 200 sahaja dibenarkan. Lebih dari 200 likes tak boleh tukar dah nama fanpage. Satu lagi untuk username juga. Nak tukar username hanya untuk 2 kali sahaja. Selepas 2 kali username yang dibuat kali terakhir itu akan kekal selamanya. Dan username yang terbaik adalah username yang sama dengan nama fanpage.

TAPI SEKARANG TAK PERLU RISAU LAGI…DAH BOLEH TUKAR NAMA FANPAGE

Sejak dua minggu ini terutama masa Raya aritu, saya dapati pihak FB da mula longgarkan syarat ini. Ya, da boleh tukar nama fanpage. Saya da cuba pada fanpage saya yang dah 300 likes, 1k likes, 3k likes even 13k likes. Semua boleh tukar nama. Pihak FB approve pun kejap je tak sampai 5 saat nama da bertukar dan da dapat notification untuk tukar username jika perlu.

Fenomena ini sangat menarik. Ini memberi peluang kepada mereka yang ada masalah dengan nama fanpage untuk buat pertukaran. Grab peluang ini sekarang sebab kita tak tahu sampai bila syarat ini dilonggarkan begini. Jangan takut untuk mencuba even though fanpage kita da beribu-ribu or berjuta likes. Just try kita tak rugi pun.

2 CARA UNTUK TUKAR NAMA FANPAGE

Ada dua cara iaitu manually di features Laptop/PC or melalui Page Manager di smartphone. Saya akan tunjukkan kedua-dua cara ini di bawah. Boleh rujuk ya

LAPTOP/PC

Langkah 1: Klik ruang ABOUT di timeline Fanpage

Langkah 1

Langkah 1

Langkah 2: Masuk Page Info > Klik edit Name

Tukar Nama Fanpage

Langkah 2

Langkah 3: Taip nama baru yang dikehendaki dan klik Save Changes

Langkah 3

Langkah 4: Anda akan terima notification seperti di bawah

Langkah 4

Pop-out notification setelah klik Save

Notification diterima di facebook personal

Notification diterima di facebook personal

Notification di Fanpage

Notification di Fanpage

Langkah 5: Refresh fanpage dan lihat jika nama telah ditukar.

Nama telah ditukar

Nama telah ditukar

Langkah 6: Ikuti langkah seterusnya tukar username mengikut panduan yang diberikan di notification pada Page Support Fanpage di bahagian Setting fanpage

Pertukaran diluluskan dan ikuti arahan seterusnya ie tukar username

Pertukaran diluluskan dan ikuti arahan seterusnya ie tukar username

SIAP!

Yang ni pula kalau nak tukar nama melalui Page Manager di smartphone. Caranya juga mudah sangat….

DI PAGE MANAGER SMARTPHONE

Langkah 1: Klik 3 titik atas kanan sekali dan klik Page Settings tanda bunga

Langkah 1

Langkah 1

Langkah 2: Klik Update Page Info

Langkah 2

Langkah 2

Langkah 3: Edit Name dan taip nama yang dikehendaki. Klik SAVE

Langkah 3

Langkah 3

Langkah 4: Notification pertukaran akan muncul seperti di bawah.

Langkah 4

Langkah 4

Langkah 5: Refresh fanpage dan lihat jika nama telah ditukar. SIAP!

SIAP!

SIAP!

itu 2 cara yang mudah untuk tukar nama fanpage buat masa ini. Da baca da faham kan? Jangan berlengah lagi. Buat segera jika anda da lama niat nak tukar nama fanpage anda. Grab peluang ni sebab kita tak pasti sampai bila ia dibenarkan.

Jika anda risau page anda da beribu berjuta likes boleh ke nak tukar? Don’t worry,trying is a worth action. Tak rugi kalo kita mencuba kan?

Sekian dari CikguShahirah.com. Selamat mencuba ^_^

Tips Mula Bisnes Online #1: Pilihan Niche Bisnes

Tips Bisnes OnlineBila seseorang da decide nak berhenti kerja, tak kisah masa sekarang atau akan datang. Tak kisah da sediakan surat berhenti kerja atau belum. Pastinya akan  terlintas soalan begini dan mula mencari-cari jawapan….camna nak mula? Apa nak jual? Camna nak jual? Apa perkara pertama perlu dilakukan?

Soalan-soalan ini biasa ditanya oleh rakan-rakan yang da mula decide untuk berhenti kerja. Jadi saya dengan lapang hati nak kongsi kepada semua apakah perkara yang perlu dilakukan bila anda da mula decide untuk berbisnes full time atau part time.

Tips 1: Pilih niche atau kategori bisnes yang betul

Niche bermaksud kategori. Pemilihan niche bisnes ini penting supaya anda dapat fokus kepada bidang bisnes yang anda ceburi. Jadi takkan jadi kes lompat-lompat bisnes. Yang ni tak jadi, tukar…da tukar tak jadi lagi, tukar. Bila ini berlaku pada anda ia takkan bawa kita ke mana-mana.

Kenapa fokus pada niche penting? Sebab bila fokus momentum bisnes anda akan lebih teratur. Kita akan kaji niche tersebut, sediakan bisnes model canvas (BMC), kajian prospek, kajian market dan sebagainya. Bila da buat semua kajian kita da boleh merancang plan marketing yang sesuai dan seterusnya hala tuju kita hanya akan menjurus kepada niche bisnes tersebut sahaja. Kita hanya tumpukan sepenuh perhatian dan usaha kita ke arah perancangan tersebut sehingga berjaya dan akhirnya kita berjaya bina branding diri dan bisnes kita sendiri.

Ini yang kita panggil Positioning. Contoh nak bagi mudah faham. Bila orang dengar je kurma Yusuf Taiyoob, apa yang kita akan teringat? Ya..trademarknya Yusuf Taiyoob dalam keadaan berbisik tu…boleh buat tak haha…Dan kita tahu Yusuf Taiyoob jual pelbagai jenis kurma. Core produknya adalah kurma. Inilah yang kita nak. Orang kenal kita melalui branding yang kita cipta. Kita hanya akan cipta fenomena ini bila kita fokus pada niche pilihan kita.

Bagaimana nak pilih niche?

Ha part ni saya nak masuk kepada pengalaman saya awal-awal masuk dunia bisnes online. Saya faham kita akan keliru kita nak pilih produk apa. Produk dan niche lain ya. Kita kena tentukan niche dulu baru pilih produk yang ingin dijual berdasarkan niche yang kita pilih.

Peringkat awal saya selami diri saya saya suka niche apa. Ada banyak niche dalam pasaran contoh niche kecantikan, niche kesihatan, niche pakaian, niche barangan keperluan, niche makanan dan lain-lain. Sebab ada banyak camni saya kene buat testing pada diri saya. Apa saya buat? Saya jual semua jenis produk dalam niche yang saya rasa saya suka. Sangat penting untuk pilih yang serasi dengan jiwa supaya kita seronok buat benda yang kita suka. Bak kata omputih Love What You Do and Do What You Love….ok?

Jadi masa tu saya ada 4 niche – Niche produk bayi dan kanak-kanak, niche produk kesihatan makanan sunnah & niche produk keperluan dapur & niche barangan wanita. Dan saya mulakan platform saya di Facebook. Maka saya ada 5 fanpage iaitu Corelle & Coach US, Aidil BabyKids Shoppe, Aidil Islamic Products dan Aidil e-Shoppe.

Saya test semua niche ini dan saya tetapkan diri saya untuk tentukan niche apa yang saya nak pilih dan fokus dalama masa 3 bulan. Jadi apa saya buat dalam 3 bulan? Saya kaji semua niche ini dari segi pemahaman tentang produk jualan, targetted prospek, skill komunikasi dengan pelanggan dan supplier, mengenalpasti supplier yang sesuai dan cara marketing yang betul. Saya tak belajar sorang-sorang langgar dinding tapi saya banyak belajar dari kelas-kelas yang kebanyakan supplier sediakan. Nanti kita akan masuk tips pemilihan supplier.

Setelah 3 bulan baru saya tentukan jiwa saya cenderung ke niche yang mana. Disebabkan masa tu saya ada anak seorang dan saya memang suka budak-budak, maka jiwa saya lebih ke niche produk bayi dan kanak-kanak. Nak dapat feeling niche ni pun kita kene ada ilmu. Ilmu berkaitan pendidikan bayi dan kanak-kanak baru kita boleh relatekan dengan niche bisnes yang kita pilih. Alhamdullah sehingga kini niche produk bayi dan kanak-kanak masih menjadi core niche bisnes saya. Walaupun produk yang saya jual berbeza mengikut keadaan semasa (saya akan huraikan part ni dalam entry akan datang) tapi saya masih dalam niche yang saya pilih.

Maka lahirlah Aidil Islamic Products atau AIP. Sehingga kini da masuk 4 tahun. Saya membantu ibu bapa membekalkan produk pendidikan islamik untuk anak-anak dari bayi hingga 5 tahun. Jadi apa yang saya fokus selama ini? Niche produk kanak-kanak dari bayi hingga 5 tahun. Ini yang saya suka dan saya minat dan inilah yang menginspirasikan saya untuk terus kekal dalam niche ini hingga sekarang.

Penentuan niche pilihan dalam 3 bulan ini amat penting untuk kesinambungan perancangan  bisnes kita seterusnya. Planning jangkasa pendek dan jangka masa panjang akan mempengaruhi keberjayaan kita dalam niche bisnes yang kita ceburi.

Apapun, terpulang pada perancangan masing-masing. Nak buat dalam 3 bulan atau kurang atau lebih dari itu. Apa yang penting pilihan perlu serasi dengan jiwa and be focus.

Inilah pengalaman saya yang sekecil ini harapnya bermanfaat pada yang membaca. Jika ada soalan berkaitan tips ni boleh komen di bawah ya. Sama-sama kita kongsi. Jumpa di next entri ya 🙂

 

 

 

 

Bagaimana Cikgu Shahirah bermula?

Setiap perjalanan hidup seseorang pasti bermula dengan sesuatu. Sama ada ia diinspirasikan dari satu kesukaran atau satu peluang atau satu kebetulan. Kisah saya bermula dari satu peluang dan satu kebetulan =)

Selepas berkahwin Disember 2008, suami minta saya berhenti kerja plus kami akan transfer ke Johor. Saya pulak da mengandung bunting pelamin hihi kiranya its a bonus for me sebab takyah suka fikir pasal nak masuk kerja semua. Plus memang alahan sangat teruk dalam 3 bulan pertama dengan loya, muntah di mana sahaja, tak boleh naik kereta, tak boleh bau minyak goreng. Jadi pekerjaan terakhir saya 6 tahun lepas adalah Pegawai Sains C41 di Akademi Sains Malaysia.

Selepasnya bermulalah episod mengandung dan melahirkan secara normal seorang putera diberi nama Muhammad Aidil Hakim pada 18 Ramadhan 1403H bersamaan 8 September 2009. Sejak itu saya memang banyak meluangkan masa bersama anak di rumah. Sangat teruja sebab saya dapat melihat setiap perkembangannya di depan mata dan dengan bangganya dapat fully breastfeed anak ini hingga 2 tahun tanpa sebarang masalah Alhamdulillah. Dan memang betul, anak yang fully breastfeed ni tahap perkembangannya sangat baik dan tak mudah sakit. Alhamdulillah nikmat dan peluang yang diberikan tak disia-siakan.

Aidil masa umur 2 tahun lebih. tiap-tiap petang bawa ke playground.

Aidil masa umur 2 tahun lebih. tiap-tiap petang bawa ke playground.

Setelah 3 tahun anak da agak besar, saya mula mencari peluang untuk kembali aktif. Memula ingat nak sambung Master tapi banyak juga halangannya. Bisnes online tiada dalam list masa tu. Saya banyak berbincang berkongsi perasaan dengan suami dan dia cadangkan buat bisnes online. Masa tu fikir..bisnes? tak pernah buat bisnes dan family is not business-oriented, camno nak mula? Apa nak jual? Dan saya masih tak mulakan langkah nak berbisnes juga masa tu.

Sampai satu masa, kami ke Tesco Kulai. Memang ini tempat persinggahan utama setiap hujung minggu memandangkan jarak dari rumah Bandar Tenggara hanya dalam 15 minit sahaja. Ada satu kedai yang jual Wording T-shirt dan romper untuk anak lelaki. Harganya hanya dalam RM10 hingga RM15 sahaja. Kami memang suka beli baju tersebut untuk Aidil sebab kainnya cotton, lembut dan sangat cantik plus of course harganya murah. Dan juga memang agak sukar nak cari baju anak lelaki ni, betul tak?

Jadi tiba masa Allah rancang yang terbaik. Suami yang mula kata..apa kata jual Wording t-shirt dan romper ni? Kainnya pun sedap pakai. Saya pun balas…boleh ke nak tanya orang kedai tu kat mana dia dapat stok tu. Suami kata…cubalah tanya. Saya dengan tak fikir panjang, terus ke kedai tersebut dan tanya. Penjaga kedai tu hanya staff sahaja tapi takda pulak dia reject pertanyaan saya. Dia cerita stok ni ambil dari Indonesia. Dia bagi no telefon boss dia. Allah…dalam hati senangnya. Selalu dengar orang kata, tak boleh tanya begitu sebab orang takkan beritahu tapi yang ni..masyaAllah…speechless..eh belum habis lagi hihi

Sampai je rumah saya terus kol boss dia. And again, boss dia pulak tak kedekut juga info. Lupa dah namanya. Dia bagi pulak supplier stok yang tinggal di Skudai. Sejak itu mulalah pencarian stok ni dan mulalah saya berbisnes online. Ketika ini suami banyak bantu. Dia ajar saya, jangan beli stok dulu. Kita test market dulu. Kami mulakan dengan teaser di wall group FB. Mula dengan romper yang wordingnya – I love breastfeed. Ni memang main redah masuk group Kumpulan Ibu Menyusukan. Masa tu group ni benarkan iklan mulanya..saya up 1 post dan ramai yang nak beli.

Beritahu suami, suami kata ok da boleh beli stok. Hujung minggu ke kedai supplier tu dan rupanya supplier tu juga yang produce stok tshirt dan romper ni di kilang sebelahnya. Memang banyak stoknya dan memang dia selalu update di blognya. Di situ kami refer stok yang ada setiap minggu. Tapi nak katanya jahil memang jahil. Disebabkan saya berbisnes bukan niat untuk untung, hanya niat untuk mengisi masa lapang sebab da 3 tahun terperap ke skill-skill yang saya ada. Saya jual hanya dnegan untung RM2 sahaja. Memang below market price. As usual, suami adalah advisor saya, beritahu tak boleh begini sebab nanti ada orang marah. Tapi saya redah juga sebab tak faham kan..as time goes by, bab pos mengepos memang suami yang buat. Setiap hari sekotak order. Saya da mula terasa penat dan penatnya ni tak berbaloi dengan hasil yang ada. Maka bermulalah pula kisah saya kembara mencari ilmu bisnes online…

Ya, saya banyak tips untuk para sohomums yang nak mula belajar bisnes online ni with zero modal. Apa yang kita perlu ada? Apa yang kita kene rancang? Apa strategi kita? Saya nak kongsikan di sini berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya timba selama ini. Sebab saya tahu dan saya faham sebab saya pernah dalam keadaan seperti anda juga. Plus saya bukan dalam line marketing study, belajar memang fully Sains, zero knowledge bab bisnes even nak jual keropok ke gula-gula masa sekolah pun tak pernah. Beli je kerjanya. Jadi bagaimana orang seperti saya boleh berbisnes?

Nantikan perkongsian seterusnya.

Kita akan masuk part tips-tips memulakan bisnes online from Zero to Hero. Tunggu…^_^

With love
Cikgu Shahirah