Tag Archives: Pengedar Young Living Malaysia

Apakah Essential Oil?

Sekarang ni da jadi trending orang suka gunakan Essential Oils. Terutama mereka yang pentingkan kehidupan bebas bahan kimia. Penggunaan essential oils kini menjadi perhatian terutamanya yang berkeluarga. Begitu juga kesedaran tentang jenama essential oil ini juga semakin tinggi.

SAYA MEMILIH MINYAK PATI YOUNG LIVING. ANDA BAGAIMANA?

Tapi apakah sebenarnya Essential Oil ni? Essential Oil adalah Pati Tumbuhan.

Essential dari perkataan essence adalah pati iaitu suatu zat yang pekat tapi mempunyai manfaat yang banyak dan penting untuk kehidupan seharian.

Oil pula adalah merujuk pada sifat yang kelihatan berminyak tapi sangat meruap. Ia diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan seperti batang pokok, daun, bunga dan lain-lain.

Dan mudahnya Essential Oil ni, kita tak perlu makan, telan mahupun meminumnya untuk mendapat manfaat optimum. Dan saya pula jenis yang suka bauan dan urutan luaran sahaja. Jadi saya fikir ia sangat praktikal untuk digunakan. Hanya perlu sapu dan bau da memberi perbezaan.

Selalu jugak orang tanya, essential oils ni sama ke dengan minyak aromaterapi? Aromaterapi selalu digunakan di spa-spa kan? Yang guna lilin lepas tu bila dibakar, keluar bauan wangi-wangi. Sebenarnya ia benda yang sama cuma aromaterapi ni lebih kepada terapi bauan sahaja. Untuk bau harum, rasa tenang, rasa aman bila kita dikelilingi dengannya.

Tapi pernah tak rasa, bila bau je wangian aromaterapi, tetiba rasa pening, sakit kelapa, mual? Tak selesa kan? Itu tandanya wangian tersebut mengandungi bahan sintetik dalamnya. Majoriti wangian di pasaran adalah wangian sintetik. Ini sedia maklum sanagat berbahaya untuk tubuh kita dalam jangka masa panjang.

Berbezanya Essential Oil Young Living ni, ia adalah dari jenis minyak terapeutik grad tinggi. Bermaksud ia boleh menyerap ke dalam kulit tubuh dan dan bermanfaat untuk kesihatan fizikal, kesihatan emosi, kebersihan dan sekaligus kecantikan diri seseorang. Malah ia selamat dan bebas dari bahan kimia.

SUMBER MINYAK PATI

Seperti dimaklumkan awal tadi, minyak pati diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan seperti batang pokok, daun, bunga dan lain-lain. Proses pengestrakan ini sangat rumit dan sangat berhati-hati, extra careful omputih kata. Sebab nak dapatkan yang betul-betul pati itu tidak mudah.

Dan setiap minyak pati ini adalah spesifik mengikut bahagian tumbuhan yang diesktrak.

Sebagai contoh:

  • Myrrh and Frankincense dari getah pokok
  • Lemon, Lime, Orange, Grapefruit and Bergamot dari hirisan kulit buah
  • Cinnamon dari kulit pokok
  • Eucalyptus dari daun pokok
  • Rose dari kelopak bunga rose

Dan setiap minyak pati ini juga berbeza dari kawasan di mana ia ditanam. Faktor tanah dan persekitaran memainkan peranan penting untuk mendapatkan minyak pati yang betul-betul asli.

Contohnya Lavender

Kita boleh tanam pokok lavender yang sama di Perancis di kebun kita tapi bezanya, kedua tumbuhan ini walaupun sama tapi ia berbeza dari segi sifatnya. Sifatnya tak sama sebab tanah, cuaca, altitud dan banyak faktor yang berbeza di dua tempat berbeza akan menghasilkan minyak pati yang berbeza dengan keunikan sifat tersendiri

Sebab tu bukan mudah nak hasilkan minyak pati yang berkualiti tinggi. Bukan semata untuk penggunaan komersil sahaja, tapi juga meliputi manfaat keseluruhan hidup kita dari segi kesihatan fizikal dan emosi, kebersihan dan kecantikan di ambil kira.

Jadi amatlah penting untuk kita memilih sumber minyak pati dari ladang yang mempunyai reputasi yang baik yang bebas GMOs, racun perosak dan bahan kimia lain.

BAGAIMANA MINYAK PATI DIHASILKAN

Sekarang kita faham bahawa kunci penghasilan minyak pati kualiti terapeutik tinggi adalah dengan memelihara sebanyak mungkin sumber halus dari minyak pati itu sendiri. Wow rumitnya! Tapi takpe, asalkan dapat kualiti terbaik itu yang kita nak kan?

Sesetengah minyak pati yang berkualiti rendah dihasilkan dari tumbuhan yang dibaja dengan racun perosak dan diekstrak menggunakan pelarut kimia. Ini BUKAN minyak yang kita nak gunakan untuk kita dan keluarga, Ingat ya!

Sebaiknya pilihlah yang asli, minyak pati gred terapeutik yang dihasilkan dari tumbuhan dan herba berkualiti tinggi yang bebas dari GMOs, racun perosak dan bahan kimia yang lain.

Menghasilkan minyak pati memang memerlukan banyak kerja yang rumit dan ada sesetenga kes, memerlukan bahan tumbuhan yang bertan-tan banyaknya hanya untuk menghasilkan sedikit amaun minyak pati.

Contohnya Rose.

Untuk hasilkan 1 oz minyak pati rose memerlukan 60,000 bunga rose. Wow! Jadi tak hairanlah minyak pati kualiti tinggi ni mahal, ye tak? Pernah tak terfikir nak beli 60,000 rose? Kalau nak hasilkan sendiri, fuhh banyak kerja tu. Belum masuk nak tanamnya lagi. Bunga rose kan rumit cara penjagaannya. Bukan mudah. Betul tak?

Itulah serba sedikit mengenai Essential Oils atau Minyak Pati. InsyaAllah next entry akan ceritakan tentang cara penghasilnya. Setakat mana susahnya tu, rumitnya tu. Saya akan update next entry ya. Terima kasih sudi membaca ^_^

Perlukan consultation?

Kenapa Ku Pilih Young Living?

Realiti diri, ku tak pernah ambil tahu pun tentang essential oil, minyak pati, aromaterapi atau segala yang berkaitan dan sewaktu dengannya sebelum bertemu dengan Kak Shida (boleh baca http://cikgushahirah.com/index.php/2017/04/26/di-sini-bermulanya-kembara-young-livingku-part-1/)

Yang ku tahu, ada sekali trend masa tu orang dok sibuk beli lilin aromaterapi. Sekarang da sangat mudah didapati di kedai-kedai serbaneka, kedai RM2. Lilin ni katanya untuk tenangkan minda. Itu lah Aroma (Bauan) Terapi (Tenang Minda). Ini yang ku fahami.

Post kali ni nak kongsi kenapa akhirnya ku pilih Young Living.

Jika kali pertama pertemuan dengan Kak Shida masa buka booth, kali ni jumpa lagi Kak Shida kali kedua di HEART HRDF Programme. Memula ada sesi Pengenalan Program kemudian Sesi Interview dan end up kami berada dalam kelas batch yang sama untuk Program Tahap 1 -Quantum Excellence Empowerment Programme disampaikan oleh Pn Fathiah Samsudin. Program tahap 1 ni wajib untuk semua peserta HEART HRDF.

Program Tahap 1 HEART HRDF

Sesampainya Kak Shida di meja di mana kami duduk bersama dalam 1 kumpulan, dia keluarkan beg magik dia. Ini dia…

 

Beg Magik Essential Oils Young Living

Ku sangat terpikat dengan warna warni kaler botol-botol ni. Dan immediately Kak Shida pelawa ku cuba bau. Amiklah bau katanya, kalau mengantuk nanti, amik Peppermint. And dia tunjukkan cara pakai. Titis 1 drop di tapak tangan, gosok rata dan bau. Kemudian sapu di leher, belakang tengkuk. Disebabkan da sedia maklum dengan Peppermint kegemaranku, ku cuba eo yang lain.

Lavender, Lemon, Rose, Thieves, Copaiba macam-macam ada. Sebab tu panggil ni beg Magik hehe. Jadi sepanjang 2 hari kelas ini berlangsung, kami ditemani dengan beg Magik eo Kak Shida. Dan satu yang ku perasan, bila bau eo ni, ku takda bersin dan gatal hidung. Sebabnya, ada pernah cuba jenis eo lain, bila bau je, bersin dan hidungku gatal merenyah.

Itu tandanya yang ku hidu ada bahan kimia sebab hidungku sangat sensitif dengan bauan kimia. Disebabkan inilah, ku tak boleh sebarangan bau wangian. Nak test kimia atau tidak, just bau dan tengok hidung gatal dan bersin atau tak. Kalo tak, then wangian tu adalah selamat untukku. Itu caranya bagaimana ku tapis bauan yang masuk dalam badan.

Walaupun ku belum pernah jumpa lagi jenama essential oil yang lain selain Young Living, pengalaman ini membuatkan ku semakin ingin tahu tentang Young Living. Di mana ia datang, berapa lama ia bertapak, bagaimana cara pemprosesannya. Ku dapatkan maklumat ini semua dari Kak Shida terus. Berbual dengannya di masa rehat kami semasa kelas.

Kemudian, di sinilah kembaraku bermula bersama Young Living. Yes no doubt at all. Kembara ini bermula bukan disebabkan ikutan orang, tapi disebabkan keserasian produk dengan diri sendiri dan keluarga. Mencari sumber-sumber informasi berkaitan dan mempelajari sendiri keseluruhan tentang Young Living Essential Oils.

InsyaAllah akan berusaha untuk sebarkan manfaat kebaikannya untuk semua. Kembaraku bersama Young Living kini bermula.

Bersama rakan semeja. Kak Shida yang tudung pink, my moyang YL

Sesi Penerimaan Sijil Penyertaan bersama pn Fathiah Samsudin

Kene berucap depan orang. The best experience ever!

Perlukan Consultation?

Di Sini Bermulanya Kembara Young Livingku


Segalanya berlaku tanpa perancang. Ya, kadang-kadang kita tak rancang tapi Allah yang bantu rancangkan yang terbaik buat kita. Kadang-kadang juga kita merancang tapi tak semua perancangan berlaku mengikut sepatutnya yang kita da rancang. Akhirnya Allah juga penentu segala.

Asal cerita nak mengaku ni huhu..saya tak tahu pun apa itu essential oil. Minyak pati biasa dengar. Tang lilin wangi-wangi tu je la. Tapi essential oil? Ehm terasa macam word alien jadinya.

Ku kenal Young Living lebih dekat melalui Kak Shida a.k.a Mak Minyak . Nama penuh beliau Norashida Abdul Rahman. Pertemuan pertama kali kami adalah di booth Seminar Kehamilan di Hospital Gleanegles, Ampang pada 5 & 6 Mac 2016.

Masa tu ku buka booth dengan Kak Nur (Owner Butik  About Umi & Baby) dan Roslina (Owner Little Munas). Dan Kak Shida pun ada join open booth Young Living dia. Yang ku kagumkan, dia mai sorang dia ja. Dalam hati masa tu, wah sorang je datang. Buat semua sendiri. Masa tu lah Kak Nur kenalkan ku dengan Kak Shida. Sebab Kak Shida ni da memang famous dengan kepakarannya dalam Babywearing & Breastfeeding. And dia da biasa buat kelas di butik Kak Nur. Cuma kami belum bertemu jodoh lagi. Dengar nama gitu-gitu je. Jumpa face to face tak pernah.

Maka di seminar inilah pertemuan kali pertama kami. Dan memang biasa bila booth ni, kita takda nak jadi kera sumbang sombong. Kita berkenalan dengan booth lain. Masa ni lah dapat kenal kak Shida dan kak Shida jelaskan tentang Young Living in detail.

Terpikat akhirnya dengan YL sebab suka cara kak Shida explain. Very detail & soft spoken. Jatuh hati dengan orangnya baru YL hehe. Kak Shida bagi saya try beberapa botol 1ml yang kecik je nak bagi rasa.

Maka my first YLEO is 1ml Peppermint, Lemon and Lavender. And she guide me how to use it properly. EO pertama yang menjadi tarikan is Peppermint. Almaklum seharian booth. Penat, pening pun da mai. Terus je titik peppermint di tapak tangan, gosok and hidu. First time hidu, tamak bebeno. Tarik nafas dalam-dalam terus tangkap kepala huhu. Bau peppermint ni kuat macam bau gegula mentos tu. Berangin tapi bestnya, hilang mengantuk. Wow amazing!

Terus jatuh cinta. Cop masa ni, jatuh cinta dulu dengan orangnya ie kak Shida. Know a bit about essential oil. Tapi tak tau EO ni ada banyak jenis aiyaaa. Pasni nak cerita pengalaman bezakan jenama EO ni. Saya ada senjata KPI saya sendiri yang akhirnya kekal setia dengan Young Living. Jumpa lagi part seterusnya!

Perlukan Consultation?